Gezellig vrijgezellenfeest op het terras: proostende mensen genieten van de feestelijke sfeer

The Great Escape: 5x valkuilen in een escape room

The Great Escape: 5x valkuilen in een escape room

5x valkuilen in een escape room

Ga jij binnenkort escapen? Inmiddels zijn we allemaal wel bekend met dit fenomeen. Toch zijn er vijf cruciale onderdelen die nog niet alle spelers voldoende in de vingers hebben tijdens het spelen van een escape room. The Great Escape zet deze vijf valkuilen voor je op een rij. We geven je natuurlijk ook handige tips om zulke vergissingen te voorkomen.

Valkuil 1: Onvoldoende focus
De adrenaline stroomt door je lichaam, je voelt de tijdsdruk en al je zintuigen worden geprikkeld. Spannend, zo’n escape room! De sensatie kan ervoor zorgen dat je de focus een beetje kwijtraakt: je leest zinnen maar voor de helft of krijgt de verhaallijn niet helemaal mee. Dit is een valkuil omdat je op deze manier ook belangrijke hints mist. Juist deze informatie helpt je de logica van de escape room te doorzien.

ESCAPERTIP – Focus, focus, focus! Neem de eerste drie minuten om jezelf te oriënteren. Neem alles in je omgeving op en probeer wat je ziet in een volgorde te plaatsen. Zo benut jij al je zintuigen optimaal.

Valkuil 2: Onzorgvuldig zoeken
Hoe meer zielen, hoe meer vreugde gaat niet op voor zoekwerk in een team: als iedereen tegelijk een object gaat zoeken, zie je al gauw iets over het hoofd. Je weet niet meer wie waar nou heeft gekeken. Het is jammer als je daardoor tijd verliest.

ESCAPERTIP – Maak één teamlid verantwoordelijk voor het zoekwerk. Zo voorkom je dat je als team dubbel werk doet (en het scheelt ook een hoop irritatie..). Laat de speurneus de omgeving secuur en rustig bekijken.

Valkuil 3: Weinig tot geen communicatie
Communicatie is key. Als je hele team door elkaar begint te roepen, kun je er geen touw meer aan vastknopen. Sommige groepen communiceren juist niet of nauwelijks, waardoor er tijdens het spel veel onbegrip heerst. Beide scenario’s zijn niet erg handig in een escape room.

ESCAPERTIP – Werk écht samen: deel je spel met je teamgenoten en hou elkaar op een rustige wijze op de hoogte van je bevindingen.

Valkuil 4: Teveel mensen met hetzelfde bezig
“Ik weet het! Het is vier!” “Nee, VIJF!!!” “Huh, ik dacht zes!” Als teveel teamleden met dezelfde activiteit aan de haal gaan, kan dat mis gaan. Vaak moet het gehele team dan opnieuw overleggen om alsnog een puzzel op te lossen. Dat kost tijd.

ESCAPERTIP – Doe waar je goed in bent! De één is een kei in rekensommen, de ander kan goed letters onthouden. Overleg en verdeel de rollen op voorhand. Is het tijd voor een puzzel? Verdeel je team in groepjes van twee, zodat de communicatie strak verloopt.

Valkuil 5: Gebruikte items opnieuw proberen te gebruiken
Niets is frustrerender dan een item als een sleutel overal op proberen te passen, om later te horen dat deze al is gebruikt. Dit is een veelvoorkomende valkuil tijdens het spel: het is namelijk onmogelijk om precies mee te krijgen wat er in een escape room al gebeurde.

ESCAPERTIP – Richt een plekje in voor gebruikte items en laat gebruikte sleutels in de sloten zitten. Zo zal niemand uit je team proberen een gebruikte sleutel in een nieuw sleutelgat te proppen. Ook is het erg handig om de onopgeloste puzzels en aanwijzingen op één plek te bewaren.
Met deze tips zal jouw team minder snel in de valkuilen trappen. Denk jij het aan te kunnen? Wij dagen je uit! Bekijk hier de beschikbaarheid in ons overzicht.

Escaperooms

Bekijk ook eens