Je wordt wakker, opent je ogen en ziet niet veel meer dan een zwak schemerlampje op een armlengte afstand. Je zit op de grond en tuurt door de kleine ruimte. Wanneer je opstaat merk je dat het plafond niet veel hoger is dan anderhalve meter. Met je handen tast je de muren af in het duister en gelukkig, je vindt een deurklink! Met kracht probeer je de deur tevergeefs te openen en langzaam komt het besef… Je zit opgesloten in deze kleine ruimte en er is niemand die je kan helpen.
Voor de meesten onder ons is een situatie als deze op zijn minst benauwend. Maar wat als je echt claustrofobie hebt, is opgesloten zitten in een escaperoom dan niet verschrikkelijk?
Wat is claustrofobie nou eigenlijk?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om eerst vast te stellen wat claustrofobie nou precies is. Claustrofobie word vaak omschreven als een specifieke fobie waarbij angst of paniekaanvallen kunnen optreden. Lichamelijke reacties als zweten, hartkloppingen, trillen, duizeligheid en hyperventilatie zijn hiervan het gevolg. De meesten weten dat afgesloten en nauwe ruimtes, zoals eerder beschreven, hier de reden van zijn. Toch is het niet alleen die typerende kleine ruimte. Ook een overvolle ruimte als een concertzaal kan een trigger zijn voor iemand met claustrofobie.
Oorzaak en genezing
Over de achterliggende oorzaak van claustrofobie worden verschillende dingen beweerd. Sommige onderzoekers zeggen dat het een symptoom kan zijn van een neurotische aandoening, sommigen zeggen dat claustrofobie op zichzelf staat. De behandeling is in elk geval altijd in samenwerking met een arts of psychotherapeut. Afhankelijk van de aard van de klachten kan claustrofobie spontaan genezen, maar een psychotherapeutische behandeling is niet altijd volledig succesvol. Desalniettemin lukt het in de meeste gevallen wel om de angsten te reduceren en dat is ook precies wat wij proberen wanneer gasten met claustrofobie in aanraking komen met één van de escaperooms van The Great Escape.
The Great Escape en claustrofobie
Goed om te weten, ikzelf heb geen claustrofobie. Wel ben ik meerdere malen in aanraking gekomen met gasten die aangaven claustrofobisch te zijn. De eerste prioriteit is om in gesprek te gaan en erachter te komen om welke angsten het precies gaat. Wanneer je voor de eerste keer een escaperoom binnenstapt is dat namelijk altijd wel een beetje spannend. Is het donker? Wat gaat er allemaal gebeuren? Kan ik er zelf wel uit als ik dat wil? Zomaar wat voorbeelden van vragen die extra van belang zijn voor iemand met claustrofobie.
Zoals gezegd hoort een beetje spanning nou eenmaal bij een escaperoom maar het moet wel een leuk uitje blijven! Wist je bijvoorbeeld dat er in de escaperooms van The Great Escape meerdere noodvoorzieningen zijn waardoor je er zelf op elk gewenst moment uit zou kunnen? Of wil je een zaklamp mee? Dat kan! Het is zelfs wel voorgekomen dat ik een teken afsprak met iemand. Wanneer je het toch te spannend vind, zwaai dan met je armen in de lucht en we zijn binnen 5 seconden bij je. Met deze wetenschap op zak verdwijnt meestal de grootste spanning. En des te gaver wanneer iemand met claustrofobie de escaperoom met de nodige bedenkingen in gaat en achteraf met een berg energie en enthousiasme uitkomt! ‘Toch blij dat ik het heb gedaan’ is dan ook gelukkig een reactie die we vaak hebben mogen ontvangen.
Kortom: Claustrofobie en escaperooms, slechte match? Dit is absoluut niet per definitie het geval. Vind je het toch te spannend? Bij deze een gouden tip in de categorie omaweetraad.nl: Luister goed naar je lichaam!
Michel Rasker
Chief of Entertainment