‘Samen zijn we meer dan de som van onze individuele ambities’ (Obama).
Wanneer je een escaperoom speelt zijn de eerste minuten vaak een verwarrende ervaring, want hoe moet je beginnen en wat is nou precies de bedoeling? Zonder al te veel te verklappen willen wij je een paar handvatten geven om binnen de tijd te ontsnappen uit een escape room.
In het spel heerst meestal al een bijzondere sfeer. Het plafond bladert af en aan de muur hangen schilderijtjes, in de verte klinken vreemde geluiden of de ruimte is volledig ingericht als keurige woonkamer. Je stapt de kamer binnen en met één klap valt de deur in het slot. Een stem vult de kamer. ‘Je hebt een uur om te ontsnappen. Succes.’
Inventariseren.
Het is essentieel om bij binnenkomst direct te inventariseren welke bruikbare aanwijzingen er zijn. Doorzoek de kamer alsof je je portemonnee kwijt bent. Ga ervanuit dat je alles mag aanraken, maar probeer niks te forceren. Zoek ook onder of achter meubels, planten of schilderijen. Trek ieder detail in twijfel, vraag je je af waarom er nou net naast de deurpost een lijst is die vastzit aan de muur? Onderzoek dan de reden hiervan!
Losse voorwerpen.
Heb je losse voorwerpen gevonden die je verder lijken te kunnen helpen, leg deze allemaal op een centrale plaats neer om het overzicht te bewaren. Let hierbij wel op en ga niet roekeloos te werk, niet alle voorwerpen moeten hun plaats verlaten om bruikbaar te zijn… Zorg dat iedereen op de hoogte is van de gevonden aanwijzingen. Denk hierover hardop en maak duidelijk aan je teamgenoten welke stappen jij tot dan toe hebt gezet.
Gevonden aanwijzingen.
Wanneer je een aanwijzing zoals een woord, code of sleutel gevonden hebt ga er dan vanuit dat jij of je teamgenoot deze nodig hebt. Elk raadsel moet worden opgelost om verder te gaan. Iets overslaan is zelden of nooit een oplossing. Als je denkt dat je de oplossing hebt probeer hem dan. Overleg met je teamgenoten of de gevonden aanwijzing van belang is voor een onderdeel waar zij mee bezig zijn. Mogelijk werken jullie zonder het te weten aan dezelfde puzzel en zijn jullie elkaars oplossing. Ga nooit helemaal in je eentje met je gevonden aanwijzing op pad, dit geeft jezelf wel een succesgevoel als je de oplossing ervoor gevonden hebt, maar het kost je veel tijd.
Communiceren.
Het is belangrijk om tijdens het spel met elkaar te blijven communiceren. Een escape room is het meest succesvol als je met je team speelt. Wees op de hoogte van wat er om je heen gebeurt. Vertel elkaar wat je ziet, wat je verwacht nodig te hebben en wat je vindt. Is er iemand goed in het bewaren van overzicht? Zorg dat deze persoon van iedereen het eerste op de hoogte is om zo efficiënt mogelijk te spelen. Wanneer je een oplossing hebt gevonden, een code of sleutel hebt gebruikt of wanneer je iets hebt geopend laat je dit direct aan je teamgenoten weten. Het gebeurt zelden dat je een oplossing meerdere keren nodig hebt, door dit goed met elkaar te communiceren verbruik je geen kostbare tijd.
Team inventarisatie
Een sterke samenwerking verhoogt de kans op succes! Iedereen uit het team heeft een sterke kant. De ene is goed in het oplossen van puzzels terwijl de ander beter verbanden kan leggen. Speel je vanwege een teamuitje met je collega’s van een andere afdeling? Zorg dat je op voorhand alvast een inschatting doet van elkaars kwaliteiten zodat de juiste persoon met met het passende onderdeel bezig gaat. Wanneer je met een grote groep bent, splits dan op in kleinere groepjes met een zo verschillend mogelijk denkpatroon. Werk bijvoorbeeld met groepjes van twee. Kom je er niet uit met zijn tweeën? Blijf niet te lang vastzitten en wissel snel van duo.
Geloof in de makers!
Denk niet dat je het toch niet snapt en niet verder zult komen, zeg of denk nooit over jezelf dat je iets niet kan. Er ís een oplossing voor iedere puzzel, ondanks dat je de gedacht van de makers niet kunt lezen….ze hebben erover nagedacht!
Met een beetje geluk krijg of vindt je een hint of heb je de mogelijkheid om er om te vragen. Wanneer je om hints kunt vragen, overleg dit dan wel even met je teamgenoten. Stel jezelf op voorhand vragen. Met de simpele vraag ‘Heeft iets een link met puntje puntje puntje’ kom je een heel eind.
Tot slot, ga niet bij de pakken neerzitten als je er even niet uit komt. Je hebt een frisse wind of hint nodig en waarschijnlijk kun je dan weer door met het spel.
Heel veel succes!